+90 312 220 40 20+90 544 220 40 24Çukurambar Mh. 1425. Caddesi (41. Cd.) No:26/B Çankaya/Ankara

Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır ve Ne Kadar Sürer?

19 Haziran 2022
asama-asama-tup-bebek-tedavisi_15_11_2016_16_55_46_13.jpg

Tüp bebek tedavisi (IVF), doğurganlık sorunları olan kişilerin bebek sahibi olmalarına yardımcı olan çeşitli tekniklerden biridir. Bebek sahibi olmak isteyen adayların yumurta ve spermlerinden yapılabilen bu tedavi sürecinde kadının yumurtalıklarından bir yumurta alınır ve laboratuvar ortamında erkekten alınmış sperm ile yumurtanın döllenmesi sağlanır.

Tedavi başlangıcından embriyo transferine kadar geçen süre yaklaşık 16-17 gündür. Embriyo adı verilen döllenmiş yumurta daha sonra büyümesi ve gelişmesi için kadının rahmine geri gönderilmesi ile devam eden tüp bebek tedavisine adetin 2-3. günü başlanır. Gebelik testi sonucunu bekleme süresi de göz önüne alındığında bu süre 28-30 gündür. Anne adayından ilaç tedavisi ile uyarılan yumurtaları toplanır baba adayından alınan spermle laboratuvar ortamında döllenir. Ardından meydana gelen embriyo bir katater yardımı ile anne adayının rahmine yerleştirilir.

Tüp bebek tedavisinde yasalarca belirtildiği üzere anne adayının yaşı 35 yaşından küçükse birinci ve ikinci tüp bebek denemelerinde 1 embriyo transfer edilebilmektedir. Anne adayının yaşı 35 yaşından büyükse veya 35 yaşından küçük anne adayının üçüncü ve sonraki denemeleri söz konusu ise de 2 embriyo transfer edilebilmektedir. Genç kadınların tedavi sürecinde başarılı sonuçlar alarak hamile kalma olasılığının daha yüksek olmasının yanı sıra; şansının çok düşük olduğu düşünüldüğünden 42 yaşın üzerindeki kadınlar için tüp bebek tedavisi genellikle önerilmez. Lakin burada unutulmaması gereken ve başarıyı etkileyen faktörün anne adayının yaşından çok kısırlığın nedeni olduğudur.

Tedavi sürecinde yumurta toplama işlemi öncesi 3-5 günlük perhiz sonucunda yumurta toplama işlemi ile aynı gün erkekten özel bir odada mastürbasyon yöntemiyle meni vermesi istenir. Alınan örnek androloji laboratuvarında kullanılan çeşitli tekniklerle iyi kalitede ve hareketli spermlerin diğer hücre ve sıvılardan ayrıştırılması yapılarak en kaliteli spermler kullanılmak üzere seçilir. Bazı hastalarda menide hiç sperm görülmeyebilir(azospermi). Bu sebepten kaynaklı tüp bebek tedavisi görmek ve bebek sahibi olmak isteyen çiftler için ise TESE, MESA ve PESA gibi cerrahi teknikler uygulanarak testislerden sperm elde edilmeye çalışılır.

Tüp bebek her zaman hamilelikle sonuçlanmaz ve hem fiziksel hem de duygusal olarak zorlayıcı olabilir. Bu süreçte yardımcı olması ve sorunun kaynağına inerek en uygun tedavi seçenekleri sunabilmesi adına iyi bir kadın doğum veya tüp bebek uzmanına danışılması bebek sahibi olma yolunda atılması gereken en önemli ilk adımdır. Düzenli bir cinsel hayata rağmen çocuk sahibi olamayan çiftler için gebe kalmalarına sebebiyet verecek bilinen bir durum yok ise; 35 yaş altında 1yıl 35 yaş üstünde 6 ay sonra üreme alanında (infertilite) uzmanlaşmış bir hekim tarafından değerlendirilmesi gerekir.

NOVAART Tüp Bebek Merkezi Ankara ise bebek sahibi olmak isteyen çiftler için kişiye özel bireyselleştirilmiş tedaviler, tanı yöntemleri ve üst düzey donanımlı embriyoloji laboratuvarı ile uzman tüp bebek doktorları ve kadın doğum uzmanları kadrosu ile günümüzün en iyi ve gelişmiş tedavi seçeneklerini sunmakta ve tüp bebek tedavilerinizi devam ettirmektedir.

 

novaart-logo-disi

NOVAART TÜP BEBEK MERKEZİ olarak, ”yeni bir hayat” sloganıyla yola çıktık. Mesleki hayatlarını infertilite-tüp bebek konusuna adamış olan uzman hekim kadromuzla, sizleri en büyük hayalinize kavuşturmak için, en son teknolojik gelişmeleri kullanarak, size özel tedavi programlarını uygulamak ve mutluluğunuzu paylaşmak istiyoruz.

NovaArt Tüp Bebek © 2021 Tüm Hakları Saklıdır