+90 312 220 40 20+90 544 220 40 24Çukurambar Mh. 1425. Caddesi (41. Cd.) No:26/B Çankaya/Ankara

Tüp Bebek Tedavisinde Havuz Yöntemi Nedir?

28 Ekim 2022
nurse-holding-ultrasound-transducer-2022-03-02-12-01-15-utc-1200x800.jpg

Tüp bebek tedavisinde havuz yöntemi, embriyo transferi yapılmadan iki veya daha fazla yumurta toplanması ve elde edilen embriyoların dondurulması esasına dayanır. Bu yöntemde havuzdaki embriyolar biriktirilerek, en iyisi transfer edilir.

Embriyo havuzu oluşturma, önceki döngüde alınan embriyoların dondurularak saklandığı bir tekniktir. Tüm döngüler tamamlandıktan sonra dondurularak saklanan tüm embriyolar, tüp bebek laboratuvarında blastokist aşamasına kadar kültürlenir ve en iyisi kadının rahmine transfer edilir. Alternatif olarak, bu hastalarda sıralı transfer yapılabilir. Bu teknoloji, daha önce birden fazla başarısız döngüsü olan ileri yaştaki kadınlara özellikle yarar sağlar.

Havuzlama yönteminin başarılı olabilmesi için tüp bebek merkezinde iyi bir dondurma-çözme (vitrifikasyon) tekniğinin olması çok önemlidir.

Vitrifikasyon: İngilizce bir kelimeden türetilmiş, camlaştırarak dondurma anlamına gelen, yüksek konsantrasyonlu dondurma sıvıları ile ani ısı düşüşü sağlanarak yumurta hücresi etrafında cam bir katı yüzey oluşturulmasıdır. Yumurta hücresinde bozulma oluşmaması adına özenli bir çalışma ve ileri teknoloji gerektirmektedir.

Tüp Bebek Tedavisinde Havuz Yöntemine Kim İhtiyaç Duyar?

Başarı oranı diğer yöntemlere göre daha yüksek olan tüp bebek tedavisinde havuz yöntemi, aşağıdaki durumlarda bulunan kadınlara önerilmektedir:

  • Yumurtalık rezervi düşük olan kadınlar,
  • Daha önce çoklu IVF başarısızlığı olan kadınlar,
  • 40 yaş üstü kadınlar,
  • Daha önce ovaryan hiperstimülasyon sendromu ve polikistik over hastası olan kadınlar.

Tüp Bebek Tedavisinde Havuz Yöntemi Tüp Bebek Başarı Oranını Nasıl Artırır?

Tüp bebek tedavisinde havuz yöntemi, bir diğer adıyla embriyo havuzlama, IVF’nin başarı oranını artırmaya yönelik etkili bir süreç olarak kabul edilmektedir. İlerleyen yaş, düşük yumurtalık rezervi veya tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olan kadınlar, bundan yararlanmaktadırlar. Diğer yandan 30’lu yaşların sonlarında ve 40’lı yaşların başlarındaki birçok kadında başarı oranını oldukça yükseltmektedir.

Tüp bebek tedavisinde havuz yöntemi aşağıdaki işlem adımları ile yapılmaktadır:

  • Tüm embriyolar erken embriyonik gelişimde oldukça dondurulur.
  • İstenilen aşamaya geldikten sonra dondurulan embriyolar alınır ve diğer embriyolarla birlikte bir havuzda büyütülür.
  • Belirli döneme erişen embriyolar kadına transfer edilir.

Bu işlem adımları uygulanırken sağlıklı kromozomlara sahip normal embriyolar yani euploidler seçilebilmekte, dondurulmuş embriyolarla taze embriyolar birleştirilerek, aneuploidlerin oluşması en aza indirgenmektedir. Bu durum hem başarı oranını arttırmakta hem de sağlıklı zigot oluşmasını sağlamaktadır.

Tüp bebek tedavisinde havuz yöntemi ileri teknolojik bir yöntem olup, başarı oranı çok yüksek olması sebebi ile normal tüp bebek tedavisinden daha çok tercih edilir duruma gelmiştir. Modern teknoloji ve yenilikleri yakından takip ettiğimiz kliniğimizde, birçok kadın hastamızın bu yöntem ile başarılı bir gebelik ve doğum sürecine girmeleri sağlanmıştır. Kliniğimizdeki ileri teknoloji sayesinde sorunsuz bir şekilde yararlanabileceğiniz bu yöntemle ilgili detaylı bilgi almak ve sürecin işleyişini başlatmak için, uzman doktorlarımızla iletişime geçebilirsiniz.

novaart-logo-disi

NOVAART TÜP BEBEK MERKEZİ olarak, ”yeni bir hayat” sloganıyla yola çıktık. Mesleki hayatlarını infertilite-tüp bebek konusuna adamış olan uzman hekim kadromuzla, sizleri en büyük hayalinize kavuşturmak için, en son teknolojik gelişmeleri kullanarak, size özel tedavi programlarını uygulamak ve mutluluğunuzu paylaşmak istiyoruz.

NovaArt Tüp Bebek © 2021 Tüm Hakları Saklıdır