+90 312 220 40 20+90 544 220 40 24Çukurambar Mh. 1425. Caddesi (41. Cd.) No:26/B Çankaya/Ankara

Yumurta Toplama İşlemi Nasıl Yapılır?

30 Kasım 2022
doctor-giving-directions-to-pregnant-woman-2022-07-06-00-15-24-utc-1200x800.jpg

Tüp bebek tedavilerinde en önemli adımlardan birisi yumurta toplama işlemi olmaktadır. Yumurta toplama işlemleri geçmişten günümüze daha modern, daha kaliteli hale gelmeye devam etmektedir. Artık daima vajinal ultrasonografi eşliğinde yapılmaktadır. Hasta jinekolojik muayene pozisyonunda yatırılır ve üzeri steril örtülerle kapatılır. Spekulum uygulamasının ardından vajinal lokal saha temizliğine geçilir.

Hafif genel anestezi altında yapılan yumurta toplama işlemi tamamen ağrısız olmaktadır ve başlıca şu aşamalarda yapılmaktadır:

  • Vajenden vajinal ultrasonografi eşliğinde girilir ve ilerletilen iğneyle yumurtalıklarda gelişmiş bulunan her bir yumurta kesesine girilir. İçlerinden sıvı alınır.
  • Vajinal ultrasonografi üzerinde yer alan kılavuz içinden iğne geçirilir ve yumurtalığa ulaşılır.
  • Her bir yumurta kesesine tek tek girilerek içeriği özel aspiratörle ısıtılmış steril bir tüpe boşaltılır.
  • Tüp içeriği hemen laboratuvara geçirilir. Burada yumurta içerip içermediği mikroskop altında detaylı incelenir.
  • Kimi zaman yumurta kesesinden ilk çekmede yumurta elde edilemeyebilir. Bu durumda yumurta kesesi için özel bir sıvıyla yıkanarak kalmış olabilecek yumurtaları almak için işlem yapılır.
  • Bu şekilde bütün yumurta keslerinin içinden yumurta toplama işlemi gerçekleştirilir.

Yumurta Toplama İşlemi Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yumurta toplama işlemi öncesi birtakım hususlara dikkat etmek gerekir. Doktorunuz bu konuda detaylı bilgilendirmeyi yapmalıdır. İşlem, hasta aç ve susuzken yapılır. Bu yüzden işlem öncesi 6-8 saat bir şey yenilip içilmemelidir. Bir gece önceden de gaz yapıcı özellikte yiyecekler tüketilmemelidir.

İşlem öncesinde duş alınmış olabilir. Fakat kozmetik ürünler kullanılmamalıdır. Mesane boşken daha rahat işlem yapılacağından yumurta toplama işlemi öncesinde hastanın mesanesi boş olmalıdır. Yumurta toplama işleminden önce cinsel birliktelik yasaklanmalıdır. Fakat tüp bebek tedavisi kapsamında yumurta toplanıyorsa aynı gün içinde baba adayından da sperm örneği alınacaktır. Sperm kalitesinin düşmemesi için en az 3 gün önceden cinsel ilişki kesilmelidir. Yumurta toplama İşleminin yapılacağı merkez tarafından işlem öncesinde yakın tarihli HIV ve Hepatit testlerinin ibraz edilmesi istenir.

Yumurta toplama işleminden sonra hasta 2 saat müşahedede tutulur. İdrara çıkmışsa ve herhangi bir ağrı, bulantı yoksa gerekli bilgilendirme yapılarak ve ilaçları anlatılarak taburcu edilir. Hekim tarafından verilen ilaçlar düzenli kullanılmalıdır.

Yumurta Toplama İşlemi Ne Kadar Sürer?

Yumurta toplama işlemi süresi gelişen follikül sayısına bağlı olarak değişir. Yaklaşık 15-30 dakikada işlem tamamlanır. Yumurta toplama işleminden sonra hastada âdet kanamasından daha az yoğunlukta, koyu renkli kanama görülmesi doğaldır. Kanama artar veya açık kırmızı renge dönerse doktora başvurulmalıdır. Eğer embriyo transferi hemen yapılmayacaksa veya işlem yumurta dondurma kapsamında gerçekleştirilmişse hastanın 7-14 gün sonra adet olması beklenir. Bu süre hastaya göre değişebilir ve ilk adet geçmişe nazaran daha sancılı olabilir. Novaart Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi’mizde bütün süreç uzmanlarımızda yönetilmektedir.

novaart-logo-disi

NOVAART TÜP BEBEK MERKEZİ olarak, ”yeni bir hayat” sloganıyla yola çıktık. Mesleki hayatlarını infertilite-tüp bebek konusuna adamış olan uzman hekim kadromuzla, sizleri en büyük hayalinize kavuşturmak için, en son teknolojik gelişmeleri kullanarak, size özel tedavi programlarını uygulamak ve mutluluğunuzu paylaşmak istiyoruz.

NovaArt Tüp Bebek © 2021 Tüm Hakları Saklıdır