Rahim Dinlendirmeden Sonra Transfer Ne Zaman Olur?
Rahim Dinlendirmeden Sonra Transfer Ne Zaman Olur?
Geçmiş yıllarda çok az sayıda hastada uygulanan bu yöntemi artık çok daha sayıdaki hastada gerçekleştirebiliyoruz. Bunun en önemli sebebi, gelişen laboratuvar teknolojileri ve bunu takiben embriyo dondurma tekniklerine ulaşılan yüksek başarılardır. İlk zamanlarda vücudunda tedavide kullanılan hormon ve ilaçlara karşı aşırı hassasiyet görülen hastalarda zorunlu olarak uygulanmaktaydı. Günümüzde ise tedavi sürecinde rahim ortamında bozulma görülen ya da ilaçlara bağlı olarak gebelik başarısında rahim ortamı kaynaklı azalma olabileceğini düşündüğümüz hastalarda da rahat bir şekilde kullanmaktayız.
Rahim dinlendirme sonrası donma çözme siklusu için tedaviye başlanan ay, hastalarımıza önceden anlatmış olduğumuz tedavi şemasına uyarak gelmelerini istiyoruz. Bazı hastalarımızda önden ilaçlı bir tedavi protokolü uygularken, bazı hastalarımıza da herhangi bir ilaç kullanmadan direkt gelmelerini istiyoruz. Uyguladığımız protokol kapsamında gerçekleştirdiğimiz ultrason ve kan takiplerine göre transfer gününü belirliyoruz. Zamanlama bakımından eğer hastamız tercih ederse yumurta toplama sonrasındaki ilk adetle bile dondurulmuş embriyonun nakil edilmesi için planlama yapılabilmektedir.
Rahim Dinlendirme Ne Kadar Sürer?
Rahim dinlendirme süreci 2 ayrı aşamada tamamlanır:
- Birinci aşama; yumurtaların uyarılması (10 gün ile 12 gün arası), yumurta toplamanın ardından 5. gün blastokist aşamasına ulaşmış olan tüm embriyoların dondurulması ile beraber 2 hafta ile 2,5 hafta arasında sürer.
- İkinci aşama; rahim hazırlanması, embriyoların çözülmesi ve embriyo transferinin yapılması sürecinde ise 7-10 gün kadar süreye ihtiyacımız vardır.
Rahim dinlendirme yönteminde hedefimiz taze transfer yapmaktır. Rahim dinlendirmede süre bakımından toplama sonrasındaki ilk adet ile bile donmuş olan embriyonun nakil edilmesi için hazırlık yapılmaya başlanabilir. Hastamızın istediği başka bir ayda da plan yapılabilir.
Rahim dinlendirme yönteminin uygulanmasına karar verilen çiftlerde yumurta toplama işlemi sonrasında hem ağrı oluşmaması için hem de enfeksiyon riski olmaması bakımından 7-10 gün süre ile cinsel ilişki olmamasını tavsiye ederiz.
Rahim Dinlendirme Her Klinikte Uygulanabilir Mi?
Rahim dinlendirme yönteminin başarılı olabilmesi için embriyoların son derece yüksek başarı oranları ile dondurulabilmesi ve istenildiği zaman herhangi bir şekilde zarar görmeden çözülmesi gerekir. Bu teknolojiyi uygun şekilde ve etkin kullanabilen merkezlerde rahim dinlendirme yöntemi uygulanan hastalarda, taze transfer yapan hastalara oranla %5 ya da %15’e kadar daha yüksek hamilelik oranları sağlanabilmektedir.
Diğer taraftan embriyo çözme ve dondurma uygulamalarının başarılı bir şekilde yapılmadığı kliniklerde hamilelik oranlarında ek artış gözlemlenemediği gibi taze embriyo transferlerine kıyasla daha düşük hamilelik başarısı da elde edilebilmektedir. Bundan ötürü rahim dinlendirme yönteminde başarıya giden anahtar, klinik içerisinde verimlilik ve yüksek teknoloji ile çalışan bir embriyo laboratuvarının olmasıdır. Novaart Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezimizde yüksek teknolojik donanıma sahip olan embriyoloji laboratuvarlarımızda çözme ve dondurma işlemlerinde başarılı sonuçlar elde edebiliyoruz.