+90 312 220 40 20+90 544 220 40 24Çukurambar Mh. 1425. Caddesi (41. Cd.) No:26/B Çankaya/Ankara

Yumurta Çatlatma İğnesi Etkileri

6 Haziran 2023
yumurta-catlatma-ignesinin-yan-etkileri-1200x800.jpg

Yumurta çatlatma iğnesinin yan etkileri nelerdir? Yumurta çatlatma iğnesi farklı formlarda olmaları ile bazıları kalçadan bazıları ise kol ya da karın bölgesinde cilt altına uygulanarak yapılır. İğne yapıldığında kısa süreli bir ağrı olabiliyor. Ancak her tıbbi prosedürlerde olduğu gibi bu iğne sonucunda da yan etkiler meydana gelebilmektedir. Bu yan etkilerden bahsedecek olursak kısaca şöyledir:

Karın ağrısı
Göğüs hassasiyeti
Vajinal akıntı
Cinsel istek artışı gibi normal belirtiler olabilmektedir.

Ayrıca mide bulantısı, kusma, ateş, nefes darlığı gibi ciddi sorunların meydana gelmesi ile hiç vakit kaybetmeden hekim kontrolüne gidilmesi gerekir. Bu tarz belirtilerin olması ciddi bir risk olan yumurtalıkların aşırı uyarılma sendromuna işaret ettiğini söylemek mümkündür. Yumurtalıkların aşırı uyarıldığı aşmada ve tüp bebek sikluslarında çatlama iğnesi sonrasında hormon düzeyi gereğinden fazla artması sonucunda OHSS adı verilen bir durum olabiliyor. OHSS yumurta çatlatma iğnesinin ardından 3 ila 15 gün içinde görülebilmektedir. Bunun sonucunda hafif ve orta düzey karın ağrısı rahatlıkla giderilebilir. Ağır bir vaka durumunda ise hastane yatışı gerekebilmektedir. Eğer gebelik olursa bu belirtiler artarak devam edebilir. Bu durum doktor tarafından öngörülebileceğinden çatlatma iğnelerinden farklı bir iğne ile yumurta çatlaması sağlanabilir. Buradaki siklus iptal edilir ve tüp bebekte embriyolar dondurularak transfer işlemi kadında OHSS bulguları geçmesinin ardından sonraki aylarda gerçekleştirilebilir.

Yumurta Çatlaması Nasıl Anlaşılır ve Belirtileri Nelerdir?

Doğal ya da iğne ile çatlama olması durumunda yumurta kesecikten çıkar ve kesecikteki bir miktar sıvı kasık ağrısına neden olabiliyor. Aynı şekilde meme hassasiyeti, vücut ısısında artış gibi belirtilerde söz konusu olacaktır. Yumurta çatlama iğnesinin ardından gebelik oluşmaz ise ve adet gecikmesi yapacak bir ilaç kullanılmıyorsa 14 gün sonra adet kanaması olabilmektedir. Bu belirtiler doğal ya da iğne ile yumurtlaması olan çoğu kadında olmaz ve kişi kendiliğinden yumurtladığını anlayamaz. Bu bahsettiğimiz belirtiler subjektif bulgulardır. Objektif bulgu ise ultrasonografik olarak takip edilen yumurta içeren keseciğin boşaltıldığını görmektir. Ayrıca kanda progesteron hormonunun yükseldiği de görülmektedir. Eğer çatlama iğnesi yapıldıysa yumurta çatladığını takip etmek gerekli bir durum değildir.

Yumurta Çatlatma İğnesi Ardından Ne Zaman Gebelik Testi Yapılır?

Yumurta çatlatma iğnesi HCG hormonu içerir ve bu hormon gebelik salgılanan bir hormon olması ile iğneden hemen sonra test yapmak yanlış gebelik olduğuna dair bir sonuç verebilir. İğnenin kandaki seviyesinin düşmesini beklenmelidir. Doğal sikluslarda ve aşılamada döllenen yumurta rahim içine tutulması yedi ila on gün kadar bir süreçten sonra olur. Gebelik testi de ancak döllenen yumurtanın, embriyonun rahme tutunduktan sonra salgılanan hormon sayesinde sağlıklı bir sonuç verir. Yumurta çatlatma iğnesinden en az 12 gün sonraki dönemlere kadar gebelik testi aldatıcı sonuç verebilir. Ayrıca adet gecikmesi olmadan test yapmamakta gereksiz bir heyecan yapmamak için daha uygun olacaktır.

novaart-logo-disi

NOVAART TÜP BEBEK MERKEZİ olarak, ”yeni bir hayat” sloganıyla yola çıktık. Mesleki hayatlarını infertilite-tüp bebek konusuna adamış olan uzman hekim kadromuzla, sizleri en büyük hayalinize kavuşturmak için, en son teknolojik gelişmeleri kullanarak, size özel tedavi programlarını uygulamak ve mutluluğunuzu paylaşmak istiyoruz.

NovaArt Tüp Bebek © 2021 Tüm Hakları Saklıdır