+90 312 220 40 20+90 544 220 40 24Çukurambar Mh. 1425. Caddesi (41. Cd.) No:26/B Çankaya/Ankara

İnfertilitede Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları

3 Nisan 2022
thumbnail-1200x800.jpeg

Halk arasında kısırlık olarak da bilinen infertilite durumu, bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin birçok sebepten ötürü karşı karşıya kalabildiği bir sorundur. Tedavi olmak isteyen çiftlerin ise en çok tercih ettiği yöntem olan tüp bebek tedavisinin aşamaları ise şunlardır;

  1. Aşama: İlk muayene ve çiftin değerlendirilmesi kişiye uygun yumurta uyarıcı tedavinin belirlenmesi
  2. Aşama: Yumurtalıkların Uyarılması (Ovulasyon İndüksiyonu)
  3. Aşama: Yumurtaların Toplanması (OPU)
  4. Aşama: Mikroenjeksiyon Yöntemi (ICSI) ile Döllenmenin Sağlanması
  5. Aşama: Anne Adayına Embriyo Transferi.
  6. Aşama: Gebelik testi

Sağlıklı bir gebelik ve sonunda da sağlıklı canlı doğumlar elde edebilmek için çiftlerde infertilite sorununa sebep olan nedenin çok iyi tespit edilmesi son derece önemlidir. Bu doğrultuda infertilite tedavisi sırasında çiftler için en uygun ve kişiye özel tedavi yaklaşımın bir tüp bebek uzmanı eşliğinde ilerlediği embriyo transferi olarak da bilinen tüp bebek tedavisinin aşamaları ise detaylı olarak aşağıda anlatıldığı gibi ilerlemektedir.

İlk muayene ve çiftin değerlendirilmesi kişiye uygun yumurta uyarıcı tedavinin belirlenmesi

Tüp bebek tedavisi aşamaları ilk olarak çiftin değerlendirilmesi ile başlar. Tedavi görmek isteyen çiftin daha önce gördüğü tedaviler var ise kontrol edilir. Gebelik, düşük, erken doğum geçmişi sorgulanır. Daha önce yapmış olduğu tetkik sonuçları değerlendirilir. Bu tetkikler ardından çiftlerin kan örnekleri, yumurtalık rezervi değerlendirilmesi için ultrasonografi ve sperm analizi (spermiogram) yapılır. Rahim iç tabakası ve rahim şekli değerlendirilir. Gerekirse çiftlerden genetik analiz pıhtılaşma bozukluğu testleri (trombofili paneli) gibi ileri düzey testler yapılır. Gebelik öncesi rutin testler yapıldıktan ve sonuçlar değerlendirildikten sonra ise tüp bebek tedavisine başlanır.

Yumurtalıkların Uyarılması (Ovulasyon İndüksiyonu)

Başlangıç aşaması olan ovülasyon indüksiyonu veya kontrollü ovaryan hiperstimülasyon (KOH), tüp bebek tedavisinde birden fazla sayıda yumurta geliştirilmesi için dışardan enjeksiyon şeklinde günlük ilaç uygulamalarını içerir. Bu aşama, kişinin yumurta rezervine ve yaşına göre belirlenen ilaç tipleri ve dozları ile bireyselleştirilir.

Ek olarak uygulanan iğneler ile (çatlatma önleyici iğne) büyüyen yumurtaların tedavi boyunca zamansız olarak çatlayarak hastanın karnına dökülmesi de önlenmiş olur. Yumurta gelişimi kişiye göre değişkenlik göstermekle birlikte ortalama 7 ila 12 gün arasında sürer.

Yumurtaların Toplanması (OPU)

Yumurta toplama işlemi, anestezi (sedasyon/analjezi) altında vajinal yoldan yapılan ultrason eşliğinde; iğne ile yumurtalara girilerek folikül (yumurta kesecikleri) içindeki sıvı tüplere aspire edilerek yapılır. Tüp bebek tedavisi için toplanan yumurtalar, laboratuvar ortamında yüksek hijyen koşullarında döllenme işlemini beklemek üzere saklanır. Aynı aşamada baba adayından da sperm örneği alınmalıdır. Erkek bireyin sperm örneği verebilecek durumda olması için 2 ila 4 gün arasında cinsel perhizli olması gereklidir.

Mikroenjeksiyon Yöntemi (ICSI) ile Döllenmenin Sağlanması

Aynı gün erkekten alınacak spermler ile toplanan yumurtalar, mikroenjeksiyon (mikroskop altında her bir yumurta içine bir sperm hücresinin enjekte edilmesi, ICSI) işlemi uygulanır.

Anne Adayına Embriyo Transferi

Tüp bebek tedavisinde sonuca ulaşmadan önceki son adım olan embriyo transferinde; laboratuvar ortamında saklanan ve döllenen yumurtalar (embriyo), ağrısız bir şekilde rahim içerisine yerleştirilir. Embriyo oluşum sürecini takiben 3. veya 5. gün anne adayının rahmine transfer edilir.

Gebelik testi

Embriyo transferi 3. gün embriyosu ise işlemden 12 gün sonra; 5. gün embriyosu ise işlemden 10 gün sonra kanda gebelik testi yapılır. Hamilelik süreci başladığı takdirde anne adayı 7 ila 10 gün içerisinde ultrason kontrollerine çağırılır.

NOVAART Tüp Bebek Merkezi Ankara’da infertilite (kısırlık) sorunu yaşayan çiftler için klinik değerlendirmeye göre en iyi ve güncel bilgiler doğrultusunda tecrübeli tüp bebek uzmanları tarafından en uygun tedavi yöntemleri sunulmaktadır.

novaart-logo-disi

NOVAART TÜP BEBEK MERKEZİ olarak, ”yeni bir hayat” sloganıyla yola çıktık. Mesleki hayatlarını infertilite-tüp bebek konusuna adamış olan uzman hekim kadromuzla, sizleri en büyük hayalinize kavuşturmak için, en son teknolojik gelişmeleri kullanarak, size özel tedavi programlarını uygulamak ve mutluluğunuzu paylaşmak istiyoruz.

NovaArt Tüp Bebek © 2021 Tüm Hakları Saklıdır