+90 312 220 40 20+90 544 220 40 24Çukurambar Mh. 1425. Caddesi (41. Cd.) No:26/B Çankaya/Ankara

Tüp Bebek Tedavisinin Başarısızlık ile Sonuçlanmaması için Alınması Gereken Önlemler

11 Haziran 2022
embriyo-transferi.jpg

Günümüz teknolojisi ve klinik gelişmeler sayesinde %50’yi aşan bir başarı oranına sahip olan tüp bebek tedavisi yine de her zaman gebelikle sonuçlanamayabilir. Her ne kadar çoğu faktör üzerinde kontrol sahibi olunamayan bir süreç olsa yine de tüp bebek tedavisinin başarısızlıkla sonuçlanmaması için ebeveyn adaylarının alabileceği bazı önlemler bulunmaktadır.

Güvenli, verimli ve erişilebilir bir üreme tedavisi olan tüp bebek tedavisi birbirini takiben yapılan 3 tüp bebek denemesinin gebelik ile sonuçlanmaması durumunda başarısız olarak görülür. Lakin bu durum, çiftlerin denemeyi bırakacağı ve tedavinin bittiği anlamına gelmediği gibi ebeveyn adaylarının dikkate almaları ve iyileştirmeleri gereken bazı faktörler olduğu anlamına da gelebilir. Anne baba adaylarının hayat koşulları ve sağlıklarını iyileştirecek bir hayat tarzını doktorları eşliğinde belirlemeleri ve uymaları sadece kendi sağlıkları için değil tedavi içinde oldukça destekleyici bir tutumken; tüp bebek tedavisinin başarısızlıkla sonuçlanmaması için alınması gereken ilk ve en önemli önlemdir.

Öte yandan tüp bebek tedavisinin başarısızlık ile sonuçlanmaması için kadın doğum ve tüp bebek uzmanınız eşliğinde alınabilecek başka önlemlerde vardır. Bu doğrultuda tedavi sağlıklı bir gebelik ile sonuçlanmadığı taktirde yumurta kalitesinin artırılmasına yönelik destekleyici tedaviler, yüksek doz yumurta uyarıcı ilaç kullanmak yerine daha düşük doz ilaç ile daha kaliteli yumurta elde etmeye yönelik tedaviler; doktorunuz tarafından verilebilir.

Tüp bebek tedavisinde başarısız sonuçlar almamak adına alınabilecek bir başka önlem olarak ise anne adayından adet dönemi içerisinde alınan biyopsiler ile (günleme) ayın hangi gününde gebe kalmasının daha uygun olduğu tespit edilebilir. Sonrasında transfer planı ona göre ayarlanabilir. Ayrıca embriyo transferi için hazırlık sürecinde destek tedavileri serumlar ve gebelik aşısı uygulamaları yapılabilir ve tüp bebek tedavisinde başarı artırıcı başka yöntemler duruma göre önerilebilir.

Tüp bebek tedavisinde başarıyı artırıcı önlem amaçlı alınan bu yöntemler ise şunlardır;

  • Histeroskopi ve Endometrial hasarlama: Rahim içini kamera sistemi ile inceleyerek rahim içinde olası polip miyom yapışıklık perde gibi bir problemi anında tedavi edebilme şansı olan bir yöntemdir. Başarısız tüp bebek denemeleri ardından yapılan histeroskopi ile rahim dokusuna rahim içi dokusunu yani endometriumu uyarmak için az miktarda hasar verilerek daha sonraki ay yapılacak olan embriyo transferinin başarılı neticelenmesi sağlanmaktadır
  • Asisted hatching(AHA): Embriyonun etrafındaki koruyucu zar, embriyonun 5-6. gün gelişim sürecinde dışarıya doğru tomurcuklanarak yırtılır ve endometrium dokusuna yerleşir. Embriyo transferi işlemi öncesi embriyonun implantasyonunu kolaylaştırmak adına embriyo etrafındaki zar inceltilir ya da açılır. Yapılan bu işlem ‘assisted hatching’ olarak adlandırılır. Bu işlem, embriyonun rahim duvarına tutunmasını kolaylaştıran bir işlemdir.
  • Endometrial ko-kültür (rahim içi doku kültürü): Rahimden alınan hücreleri laboratuar koşullarında yaşatarak, gelişen embriyoların bu hücrelerden oluşan kültür ortamlarında yaşamasını sağlayan işleme endometrial ko-kültür denilmektedir. Bu yönteme yapay rahim adı da verilmektedir. Endometrial ko-kültür yönteminde adet döngüsünün 21. günü endometriumdan bir kanül vasıtasıyla doku örneği alınır. Alınan bu doku örneği dondurularak stoklanır ya da hemen kullanmak için kültüre edilir.
  • Blastokist transferi
  • Salpenjektomi (hidrosalpinksle uyumlu tüplerin çıkarılması)
  • Embriyoskop: Son yıllarda geliştirilen embryoscope cihazı ile embriyolar inkübatörlerde büyütebiliyor. Böylelikle embriyolar 24 saat gözlem altında tutabiliyor.
  • PGT: Bu yöntem ile anomali gözlenmeyen embriyolar tespit edilebilir ve kaliteli embriyolar transfer edilerek sağlıklı bir bebeğe sahibi olunabilir.
  • Gebelik aşısı (embriyonun rahime tutunma şansını artırmak için): Kötü yumurtalık rezervi olan ve standart tüp bebek tedavilerinde kullanılan ilaçlara yanıt alınamayan hastalarda başarısızlığı önlemek için DOĞAL SİKLUS ve mini SİKLUS İVF yöntemleri uygulanarak başarı arttırılabilir.

NOVAART Tüp Bebek Merkezi Ankara ise bebek sahibi olmak isteyen çiftler için kişiye özel bireyselleştirilmiş tedaviler, tanı yöntemleri ve üst düzey donanımlı embriyoloji laboratuvarı ile başarı ihtimalini en yüksek seviyelerde tutmakta; uzman tüp bebek doktorları ve kadın doğum uzmanları kadrosu ile günümüzün en iyi ve gelişmiş tedavi seçeneklerini sunmakta ve tüp bebek tedavilerinizi devam ettirmektedir.

novaart-logo-disi

NOVAART TÜP BEBEK MERKEZİ olarak, ”yeni bir hayat” sloganıyla yola çıktık. Mesleki hayatlarını infertilite-tüp bebek konusuna adamış olan uzman hekim kadromuzla, sizleri en büyük hayalinize kavuşturmak için, en son teknolojik gelişmeleri kullanarak, size özel tedavi programlarını uygulamak ve mutluluğunuzu paylaşmak istiyoruz.

NovaArt Tüp Bebek © 2021 Tüm Hakları Saklıdır