+90 312 220 40 20+90 544 220 40 24Çukurambar Mh. 1425. Caddesi (41. Cd.) No:26/B Çankaya/Ankara

Tüp Bebek Tedavisinin Riskleri Var Mıdır?

10 Haziran 2022
tup-bebek-tedavisinde-riskler-nelerdir-19.jpg

Modern teknoloji ve üreme parametreleri hakkındaki ilerlemeler, tüp bebek tedavisini (IVF) takiben hem gebelik oranlarında hem de canlı doğum oranlarında başarının artmasına yol açmaktadır. Bununla birlikte, her tedavi prosedürüne olduğu gibi tüp bebek tedavisine de eşlik eden bazı riskler bulunmaktadır.

Tüp bebek tedavisi, tıbbi olarak her tedavi sürecinde olduğu gibi komplikasyonların yaşanabildiği; fiziksel olarak yorucu ve yoğun hormonal tedaviler gerektiren bir üreme seçeneğidir. Kesin bir çözüm seçeneği olmaması sebebiyle ve aynı zamanda çok aşamalı bir doğası olması gereği ebeveyn adaylarının yalnızca fiziksel olarak değil duygusal olarak yorulmaya da hazır olması gerektiği bir süreçtir. Duygusal bağlamda dahi riskler barındırdığı göz önünde bulundurulmalıdır. Tedavi sırasında sonraki aşamaya geçmeden önce mevcut aşamanın işe yarayıp yaramadığını görmek için beklemesi gereken çiftler, olumsuz sonuçlar aldığı taktirde başarılı olana kadar tekrar gerektirecek olan aşamalara hazırlıklı olmalıdırlar.

Tüp bebek tedavisini tercih eden çiftler zaten kısırlığın zorluğuyla başa çıktıklarından, süreç sırasında eklenecek olan stresi iyi bir şekilde yönetemezler ise çok daha derin bir depresyona meyledebilirler. Başarısız bir döngünün hayal kırıklığı, zaman, para ve enerji şeklindeki muazzam yatırımların yanı sıra diğer stres faktörlerinin ve risklerin etkisini derinleştirebilir.

Öte yandan tüp bebek tedavisinde var olan tek risk maddi veya manevi değildir. Her tedavi sürecinde ve ilaç kullanımında var olan olası riskler ve yan etkiler bu süreç içinde bulunmaktadır. Birçok doğurganlık hormonunun olumsuz etkileri, karında veya genel şişkinlik, karın ağrısı, duygusal durumlarda dalgalanmalar ve baş ağrılarını içerir. İlaçların enjekte edildiği bölgede morarma, şişme ve ağrı oluşabilir. Yumurtalıkların uyarılması sonucu karın şişliği, mide bulantısı veya kusma olabilir.

Bir başka yan etki ve risk olarak tüp bebek tedavisi sırasında çok fazla yumurtanın büyümesi ile OHSS (kanda pıhtılaşma artışı ve karın içi sıvı toplaması ile seyreden bir sendrom) riski olabilir. Bunun nedeni, göğüs ve karın içinde ödem sıvısının birikmesidir. Sonuç olarak karın şişebilir ve ağrıyabilir, hasta şişebilir ve birkaç gün içinde hızlı kilo artışları bildirebilir. Öte yandan doğurganlık hormonlarının kullanımının kanserle bağlantılı olduğuna dair bazı korkular olsa da şimdiye kadar hiçbir somut kanıtla karşılaşılmamıştır.

Tüp bebek sürecinde yumurta toplama işlemi sonrasında kanama, enfeksiyon, mesane ve damar yaralanmaları riski olabilir. Ayrıca çoğul gebelik ve dış gebelik riski de tüp bebek tedavisinde yaşanması muhtemel risklerden biridir. Çoğul gebelik hem anne hem de bebek için riski artırır. Annenin hamileliğe bağlı hipertansiyon, hidramnios, erken doğum ve komplike doğum yaşanma ihtimalleri de beraberinde yaşanabilir.

NOVAART Tüp Bebek Merkezi Ankara ise bebek sahibi olmak isteyen çiftler için kişiye özel bireyselleştirilmiş tedaviler, tanı yöntemleri ve üst düzey donanımlı embriyoloji laboratuvarı ile uzman tüp bebek doktorları ve kadın doğum uzmanları kadrosu ile günümüzün en iyi ve gelişmiş tedavi seçeneklerini sunmakta ve tüp bebek tedavilerinizi devam ettirmektedir.

 

novaart-logo-disi

NOVAART TÜP BEBEK MERKEZİ olarak, ”yeni bir hayat” sloganıyla yola çıktık. Mesleki hayatlarını infertilite-tüp bebek konusuna adamış olan uzman hekim kadromuzla, sizleri en büyük hayalinize kavuşturmak için, en son teknolojik gelişmeleri kullanarak, size özel tedavi programlarını uygulamak ve mutluluğunuzu paylaşmak istiyoruz.

NovaArt Tüp Bebek © 2021 Tüm Hakları Saklıdır